Wikia lanseras

Wikia search, Wikipediagrundarens Google-killer, lanserades idag enligt uppkopplat. Jag har hela tiden tyckt att det är ett intressant projekt och nu när jag testar tjänsten blir jag förvånad över hur välfungerande, snygg och clean den känns. Den t.o.m. hittar svenska resultat mitt ibland japanska, engelska och tyska ihopblandat. Språk är, as always, ett stort problem.

Det verkar som om Wikia gillar två saker. Förstasidor (man ser inte många undersidor i resultaten) och vertikal scrollning. När man klickar sig fram till fler resultat kommer resterande resultat nämligen upp nedanför, inte på någon ny sida. Fungerar bra, även om javascriptlänkarna är lite halvdåliga.

Wikia verkar väldigt häftigt, det är både snyggt och välfungerande från första början. Det är lätt att bli medlem men tyvärr känns det som ett slag i bältet när det är ”ännu ett socialt nätverk”. Gud vad jag längtar till gränsöverskridande medlemskap.

Kort och gott, en bra sökmotor helt klart. Lite smådetaljer behöver filas på men jag tror det helt klart finns en publik som gillar wikia bättre än Google.

Annons

2 reaktioner till “Wikia lanseras

 1. Jag gillar den definitivt inte. Sökningar som innehåller å,ä,ö funkar verkligen lite sådär va?

  Att den i första hand visar förstasidor, verkar höra ihop med hur länkarna går från Wikipedia-sajterna. Det känns en smula som om de har byggt någon form av rankingsystem utifrån dessa.

  Ett exempel ser man om man söker på ordet iScams, en term som jag är tämligen ensam om att använda för e-postbedrägerier, och skriver mycket om på den engelskspråkiga delen av min sajt.
  http://re.search.wikia.com/search#iscams
  Det enda resultatet som visas idag är den sida på min domän som är flitigast länkad från Wikipedia.

  Om Wikia Search blir populär, och om detta är deras rankingmodell, lär det öppna för en ny våg av Wikipedia-spam tror jag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s