Det är skillnad på bloggar och andra webbsidor, så enkelt är det. Google har alltid gillat bloggar och gör det fortfarande (som det pratas om hos webbsnack, beta och nikke). Av ett par klara anledningar:
- Bloggarna är fyllda och fylls kontinuerligt på med kvalitativ, indexerbar information.
- Bloggar gillar att länka till varandra och fortsätter trådarna på sina egna bloggar, vilket gör att relevansen är oerhört hög på länkarna.
- Bloggar är definitionen av the long tail. Nischade bloggar finns det miljontals av och förutom dessa helnischade finns minst lika många halvnischade bloggar som skriver om relevanta ämnen ofta och mycket. Det gillar Google, relevans är väldigt viktigt.
- Bloggarna är väldigt väloptimerade i grundform! WordPress älskas av sökmotoroptimerare av den enkla anledningen att det är ett av de mest genomtänkta CMS:en när det gäller sökbarhet, arkivering och internlänkning. Med en enkel WordPress-installation har man redan en sökmotorvänlig webbsida, vilket är ganska unikt. Url:er, titlar, arkivering, internlänkning och kod för rubriker/paragrafer osv är alla välanpassade för sökmotorerna.
Det finns självfallet fler anledningar men dessa är några av de mest uppenbara. Både internationellt och lokalt har bloggar en väldigt stark position, även om det mycket riktigt börjar bli jämnare mellan bloggar och andra nyhetsmedier på ämnen som politik här i Sverige. Twingly har sin effekt, självklart, men samtidigt har nyhetsmedierna blivit bättre optimerade internt. De har haft ”skriva för sökmotorerna”-kurser, bättre sökbarhetsoptimering och större förståelse för internlänkning. Detta tycker inte jag är ett problem, oftast har nyhetsmedierna betydligt objektivare inställning till frågorna samtidigt som Twingly-widgeten nu gör att bloggarna ändå får uppmärksamhet i nästa led (1. någon klickar från Google till ett nyhetsmedie 2. någon klickar på bloggarnas länkar i nyhetsmediets artikel).
Man får inte glömma att det är sökarna som ska tjäna på förändringar, inte bloggarna eller nyhetsmedierna.
SEObook.com har gjort en mycket välarbetad guide för sökmotoroptimering av bloggar. Läsvärt om man vill ha fler besökare, helt klart (inte minst ni på Feber, Bloggverket mfl som faktiskt lever på detta) men samtidigt måste jag återigen påpeka att den är långt ifrån korrekt i vissa avseenden. Som jag skrev i en tråd på SEO-forum.se för länge sedan tycker vissa SEO-gurus att man ska göra si och så för att optimera så optimalt som möjligt. Dessa råd är dock ibland felaktiga, så dum är inte ens Google att man straffas för duplicate content internt (som exempel).
Vill ni ha bra råd för sökmotoroptimering av bloggar och framförallt WordPress rekommenderas Jim Westergrens guide (ganska teknisk), Matt Cutts (SEO-guru på Google) men även SEObook.com (övergripande). De flesta klarar sig dock galant med grundkonfiguration och lite användarperspektiv-tänk.
SEO är något många kan lite om men väldigt få kan mycket om. Det är ganska viktigt att ha i åtanke när man kommenterar om vad som händer i sökvärlden.
Men Anton! Har jag någonsin sagt något annat? Jag har ju tvärt om fortsatt att ihärdigt hävda att Google älskar bloggarna, trots att bloggarna idogt gör sitt bästa för att ge bort sökpositionerna till de stora tidningarna och till länkköparna.
Även jag tror att Google älskar bloggar, av samma anledningar som du. Men det var inte topic för mitt inlägg. Mitt inlägg handlade om varför dagstidningarna, rent generellt, har börjat komma högre upp än bloggar i sökresultaten.
Oj, syftningsfel. Sorry, ville bara undertrycka att Google verkligen älskar bloggar lika mycket som förut.
Jag tror en del av minskningen av bloggars värde i pagerank är relaterat till för många utlänkar. Det kan också vara att pagerank har blivit mer flytande och en färskvara.
Googles spindlar har ökat hastigheten och relevensen har också blivit en färskvara…
Google har också låst queries om pagerank för många sidor. Dessutom är de dåliga med information utåt att de håller på med något.
Det är klart att det händer saker. Fast de exempel som du målar upp är BS enligt mig.