Hur skolor kan använda social media

Chris Brogan har gjort en lista på saker att skriva om, som jag tycker är mycket bra. Det finns många uppslag värda att fundera över. En rubrik jag fastnade för, och som jag tror jag har väldigt bra information kring eftersom jag är väldigt inne i både social media och skolvärlden, är ”Hur skolor kan använda social media”. Det finns tusen uppslag kring det här men jag ska försöka komma med lite idéer och tankar som finns i mitt huvud precis nu.

Idag har både elever och lärare Facebook, i alla fall när vi pratar högstadieskolor och gymnasium. Eleverna skapar grupper för ”Xskolan ’08”, dvs en Facebook grupp för de som tar studenten eller slutar skolan det året.

Tror ni lärarna blir medlem i dessa grupper? Icke sa nicke, de vägrar bli officiella kontakter med eleverna och begränsar sin profil får sina närmsta vänner. Detta kan man ha viss förståelse för, det finns trots allt en fördel med integritet från både elevernas och lärarnas synvinkel. Lärarna vill inte att eleverna ska veta allt om dem och eleverna vill kanske inte att lärarna ska se när deras status är ”Inte sjuk, men hemma från skolan”.

Det går att använda Facebook utan att häva på integriteten allt för mycket. Varför inte låta alla vara medlem i en grupp och att lärarna kan informera om läxor eller annat som informeras bör? Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Används inte skolans egna hemsida kan man använda en plattform som 90% av eleverna redan använder.

Google Docs och Slideshare är två andra verktyg som skulle fungera mycket bra att använda i föreläsningar och presentationer. Förutom att det är suveränt att kunna kolla någons slides från en presentation i efterhand, så finns det i Google Docs även en inbyggd backchannel som är suverän. Chatta, diskutera och fundera samtidigt som en presentation pågår.

Loggbok i bloggform. Många projektarbeten och liknande har obligatoriskt loggboksskrivande. Detta går självfallet att göra i bloggform! Detta kommer jag återkomma till, eftersom jag alldeles snart kommer sätta upp sådana här bloggar för att skriva loggbok.

Varför inte använda en delad Google Calendar så att alla kan få en väluppdaterad och fungerande kalender för läxor? Det tror jag verkligen skulle fungera bara lärarna såg till att skriva i läxorna.

Wiki går att använda tusenfalt i skolan. Varför inte sätta skolelever på att göra temasidor på en wiki om olika saker? Planscher är skolan 1999, nu är det Wiki-sidor som är den nya grejen! Redovisningsformen är muntlig och sedan finns den kvar på en Wiki efteråt.

Några andra snabba webb 2.0 och social media-tjänster som skulle gå att använda:

  • Google Maps för att visa vart studiebesöket eller skolresan bär av.
  • Google Earth för att visa hur modern geografi-kunskap inhämtas.
  • Jaiku för att lära känna sina klasskamrater bättre, både kortsiktigt och långsiktigt.
  • Del.icio.us för ”Mina källor”-hänvisningar och merläsning.
  • Youtube för video på föreläsning och genomgångar.
  • Flickr för bilder från skolan, evenemang och annat. Bilddagboken finns exempel på redan idag där elevråd laddar upp bilder.

Det finns oändliga möjligheter. Webben innehåller jättemycket bra verktyg redan idag och finns de inte redan idag så lär någon bygga det inom kort, kanske till och med du. Tipsa gärna om fler idéer för skolor att använda social media i kommentarsfältet!

Annons

4 reaktioner till “Hur skolor kan använda social media

  1. Fast alla lärare är inte rädda för att ha sina elever på Facebook. Man får bara vara lite mer selektiv med vad man skriver. Jag tycker inte det är något problem, tvärtom tycker jag att det är ett trevligt sätt att mötas. Dessutom når de mig där och får inte för sig att ringa hem till mig, något jag verkligen avskyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s